Kabeljauw fileren: een stap-voor-stap handleiding

Kabeljauw uit de oven

Als je ooit verse kabeljauw hebt gekocht en niet zeker weet hoe je deze moet fileren, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel zullen we je stap-voor-stap laten zien hoe je kabeljauw kunt fileren als een professional. Met een beetje oefening en geduld kun je binnen de kortste keren genieten van heerlijke, verse kabeljauwfilets.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het fileren van de kabeljauw, is het belangrijk om de juiste tools bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je beschikt over een scherp fileermes, een snijplank, een kom voor de visresten en eventueel een paar keukenhandschoenen om je handen te beschermen.

Stap 1: Maak de kabeljauw schoon

Voordat je begint met fileren, is het belangrijk om de kabeljauw goed schoon te maken. Spoel de vis af onder koud water en dep hem droog met keukenpapier. Verwijder eventuele schubben en ingewanden voordat je verder gaat.

Stap 2: Snijd de kop eraf

Leg de kabeljauw op de snijplank en snijd de kop eraf met het fileermes. Zorg ervoor dat je een scherpe, soepele beweging maakt om een ​​schone snede te krijgen.

Stap 3: Maak een incisie langs de rug

Maak een incisie langs de rug van de kabeljauw, van de kop tot de staart. Snijd niet te diep, maar volg de natuurlijke lijn van de vis om de filet los te maken.

Stap 4: Verwijder de filet

Gebruik het fileermes om voorzichtig de filet van de kabeljauw los te maken. Houd het mes dicht bij de graat en maak lange, soepele bewegingen om een schone filet te krijgen. Herhaal deze stap aan de andere kant van de vis om de tweede filet te verwijderen.

Stap 5: Verwijder de graat

Leg de filets met de huid naar beneden op de snijplank en snijd voorzichtig langs de graat om deze te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle kleine botjes verwijdert om een gladde filet te krijgen.

Stap 6: Controleer op graten

Voel met je vingers over de filets om te controleren op eventuele overgebleven graten. Verwijder deze met een pincet om te voorkomen dat je ze tijdens het eten tegenkomt.

Stap 7: Spoel de filets af

Spoel de filets af onder koud water om eventuele resten te verwijderen. Dep ze droog met keukenpapier voordat je ze bereidt volgens je favoriete recept.

Met deze eenvoudige stappen kun je kabeljauw fileren als een professional. Oefening baart kunst, dus wees niet ontmoedigd als het de eerste keer niet perfect lukt. Blijf oefenen en voor je het weet zul je in staat zijn om perfect gefileerde kabeljauwfilets te serveren aan je vrienden en familie. Eet smakelijk!

Plaats een reactie