Kabeljauw kcal: alles wat je moet weten over de voedingswaarde van kabeljauw

Kabeljauw uit de oven

Als je op zoek bent naar een gezonde en voedzame vissoort, dan is kabeljauw een uitstekende keuze. Kabeljauw zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en heeft een laag caloriegehalte, waardoor het een populaire keuze is voor mensen die gezond willen eten. In dit artikel gaan we dieper in op de voedingswaarde van kabeljauw en bekijken we hoeveel calorieën er in kabeljauw zitten.

Voedingswaarde van kabeljauw

Kabeljauw is een magere vissoort die rijk is aan eiwitten en omega-3 vetzuren. Het bevat ook verschillende vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezond dieet. Hieronder vind je een overzicht van de voedingswaarde van kabeljauw per 100 gram:

  • Calorieën: 82 kcal
  • Eiwitten: 18 gram
  • Koolhydraten: 0 gram
  • Vetten: 0,7 gram
  • Vezels: 0 gram
  • Vitamine B12: 1,7 mcg (71% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
  • Vitamine D: 0,9 mcg (9% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
  • Calcium: 20 mg (2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)
  • IJzer: 0,3 mg (2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)

Gezondheidsvoordelen van kabeljauw

Door de hoge hoeveelheid eiwitten en omega-3 vetzuren is kabeljauw niet alleen een goede bron van voedingsstoffen, maar heeft het ook verschillende gezondheidsvoordelen. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor een gezond hart en kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren en weefsels.

De vitamines en mineralen in kabeljauw dragen bij aan een goede werking van het immuunsysteem en zorgen voor sterke botten en tanden. Vitamine B12 is bijvoorbeeld essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.

Kabeljauw in een gezond dieet

Vanwege de lage calorieën en het hoge eiwitgehalte is kabeljauw een uitstekende keuze voor mensen die willen afvallen of op gewicht willen blijven. Het kan op verschillende manieren worden bereid, zoals gegrild, gebakken of gestoomd, en past goed in een gezond en gevarieerd dieet.

Probeer kabeljauw te combineren met groenten en volkoren granen voor een evenwichtige maaltijd. Op die manier krijg je alle essentiële voedingsstoffen binnen en blijf je energiek en gezond.

Conclusie

Kabeljauw is een gezonde en voedzame vissoort die rijk is aan eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamines en mineralen. Met slechts 82 kcal per 100 gram is kabeljauw een uitstekende keuze voor mensen die gezond willen eten en op hun gewicht willen letten. Voeg kabeljauw toe aan je dieet en profiteer van de vele gezondheidsvoordelen die deze vis te bieden heeft.

Plaats een reactie