Kabeljauw: de gezonde keuze voor vette vis

Kabeljauw uit de oven

Als je op zoek bent naar een gezonde en smakelijke vissoort, dan is kabeljauw vette vis een uitstekende keuze. Kabeljauw is een veelzijdige vis die rijk is aan omega-3 vetzuren en andere belangrijke voedingsstoffen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de voordelen van het eten van kabeljauw en hoe je deze heerlijke vis kunt bereiden.

Voedingswaarde van kabeljauw

Kabeljauw is een magere vissoort die toch rijk is aan voedingsstoffen. Een portie kabeljauw van 100 gram bevat gemiddeld:

 • 20 gram eiwitten
 • 1 gram vet
 • 0 gram koolhydraten
 • 90 calorieën

Naast eiwitten bevat kabeljauw ook belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12, vitamine D en selenium. Maar het meest opvallende aan kabeljauw is het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren. Deze gezonde vetten hebben tal van voordelen voor de gezondheid, waaronder het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de hersenfunctie en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Gezondheidsvoordelen van kabeljauw

Het regelmatig eten van kabeljauw kan bijdragen aan een gezonde levensstijl. Enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van kabeljauw zijn:

 • Verbetert de hartgezondheid: de omega-3 vetzuren in kabeljauw kunnen helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en de bloeddruk te verlagen, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd.
 • Verbetert de hersenfunctie: omega-3 vetzuren zijn essentieel voor een gezonde hersenfunctie en kunnen helpen om cognitieve achteruitgang te voorkomen naarmate we ouder worden.
 • Verbetert de huidgezondheid: de voedingsstoffen in kabeljauw kunnen helpen om de huid gezond en stralend te houden, waardoor acne en andere huidproblemen worden verminderd.
 • Verbetert de spijsvertering: kabeljauw is licht verteerbaar en kan helpen om spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en constipatie te verminderen.

Manieren om kabeljauw te bereiden

Er zijn tal van manieren om kabeljauw te bereiden, van bakken en grillen tot stomen en pocheren. Hier zijn enkele heerlijke recepten om je op weg te helpen:

 • Gebakken kabeljauw met citroen en kruiden: marineer de kabeljauwfilets in olijfolie, citroensap, knoflook en verse kruiden zoals peterselie en tijm. Bak de vis in de oven tot hij gaar is en serveer met een frisse salade.
 • Gegrilde kabeljauw met groenten: marineer de kabeljauw in een mengsel van olijfolie, citroensap en kruiden naar keuze. Grill de vis op de barbecue en serveer met geroosterde groenten zoals paprika, courgette en cherrytomaatjes.
 • Gestoomde kabeljauw met sojasaus: stoom de kabeljauwfilets in een stoommandje boven kokend water. Serveer de vis met gestoomde groenten en een saus van sojasaus, gember en knoflook.

Met deze heerlijke recepten kun je op een eenvoudige en gezonde manier genieten van de voordelen van kabeljauw vette vis. Probeer ze uit en ontdek zelf hoe lekker en voedzaam kabeljauw kan zijn!

Plaats een reactie