Brandade kabeljauw: een heerlijk Frans gerecht om van te genieten

Kabeljauw uit de oven

Brandade kabeljauw is een klassiek Frans gerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Languedoc-Roussillon. Het is een romige puree van kabeljauw, aardappelen, knoflook en olijfolie, op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Dit gerecht is geliefd om zijn rijke smaak en fluweelzachte textuur, en wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een tapasplank.

De geschiedenis van brandade kabeljauw

Brandade kabeljauw heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Het gerecht werd oorspronkelijk bedacht als een manier om restjes kabeljauw op te maken, door ze te mengen met aardappelen en olijfolie tot een smeuïge puree. Door de eeuwen heen is brandade kabeljauw uitgegroeid tot een culinair hoogstandje dat in heel Frankrijk wordt gewaardeerd.

Ingrediënten voor brandade kabeljauw

Om brandade kabeljauw te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 400 gram kabeljauwfilet
  • 400 gram aardappelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 ml olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Bereidingswijze

Om brandade kabeljauw te maken, volg je deze stappen:

  1. Kook de aardappelen gaar en pureer ze tot een gladde massa.
  2. Kook de kabeljauwfilet gaar en verwijder eventuele graten.
  3. Meng de kabeljauw met de aardappelpuree, geperste knoflook, olijfolie, zout en peper.
  4. Verwarm het mengsel op laag vuur en blijf roeren tot het geheel romig en goed gemengd is.
  5. Serveer de brandade kabeljauw warm, gegarneerd met verse peterselie.

Varianten en serveertips

Brandade kabeljauw kan op verschillende manieren worden gevarieerd. Zo kun je bijvoorbeeld citroensap toevoegen voor een frisse smaak, of ansjovis voor een extra zoute toets. Daarnaast kun je de brandade kabeljauw serveren op geroosterd brood, als onderdeel van een salade, of als vulling voor pasteitjes.

Wat de serveertips betreft, kun je brandade kabeljauw serveren als voorgerecht met een glas witte wijn, of als onderdeel van een uitgebreide tapasplank met andere mediterrane lekkernijen. Het is ook heerlijk om de brandade kabeljauw te serveren met geroosterde groenten en een frisse salade.

Conclusie

Brandade kabeljauw is een heerlijk Frans gerecht dat zeker het proberen waard is. Met zijn romige textuur en rijke smaak is het een ware traktatie voor de smaakpapillen. Of je nu een liefhebber bent van de Franse keuken of gewoon op zoek bent naar een nieuw gerecht om uit te proberen, brandade kabeljauw zal je zeker niet teleurstellen.

Plaats een reactie